Çam Kese Böceği İle Mücadele Başladı
Sorumluluk alanlarımızdaki park, bahçe ve korularımızdaki çam türlerinin ibrelerini yemek suretiyle tahribata sebep olan çam kese böceğine karşı mücadeleler ekiplerimiz tarafından yapılmaktadır.
Ağaçların çam kese böceğiyle bulaşık hale gelmesi, görsel olarak kötü bir şekil almalarının yanında, tahribatın yoğun olması ve arka arkaya devam etmesi halinde bu ağaçlar zayıf düşmektedir. Ağaçlar bu böcek yüzünden gelişimlerini tamamlayamamakta ve devamında diğer zararlı böceklerin saldırılarına açık hale gelmektedirler. Sonuçta ağaçların tamamen kuruması kaçınılmaz bir durum almaktadır.
Çam kese böceği esasında bir kelebek türü olmakla birlikte esas zararını tırtıl döneminde yapmaktadır. Kış boyunca (Ekim-Mart döneminde) ağaçların ibrelerini yemek suretiyle tırtıllar gelişmelerini sürdürmekte olup, çam ağaçları üzerinde beyaz pamuksu keselerle kendilerini gösterirler.
Tırtılın birinci ve ikinci büyüme devresini oluşturan (takriben eylülden aralık ayı ortasına kadar.) zamanlarda yapılan ilaçlı mücadelede biyolojik kökenli ilaçlar ve sentetik olmayan ilaçlar tercih edilmelidir. Özellikle bu dönem gelişme dönemi olduğu için ilaçlamanın etkinliği artmaktadır. Müdürlüğümüz bünyesinde bu tür ilaçlar ile zamanında mücadele yapılmaktadır.
Aralık ayı ortasından itibaren çam ağaçlarında keseler görülmeye başlandığında, keselerin toplanarak (izole edilerek) uzaklaştırılması şeklinde mücadele edilmektedir. Ancak çam kese tırtıllarının üzerinde bulunan zehirli kıllar sebebiyle, insanlarda ve hayvanlarda alerjik reaksiyonlar meydana gelebilmektedir.
Yeşil alanların güzelliğinin devamlılığı ve insan sağlığına olumsuz etki edecek durumların oluşmasını engellemek için Bitki Sağlığı şefliği ekiplerince çalışmalar yıl boyunca devam etmektedir. Bu sayede bulaşık alanlarda böcek popülasyonu azaltılıp baskılanmak suretiyle mücadele yapılmaktadır.
Haber Tarihi: 27.10.2015








Hülya DEMİRKOL
Anadolu Yakası Park ve Bahçeler Müdürü
İSTANBUL’DA DİKEY PEYZAJ UYGULAMALARI
Ömer CEVİZCİ
Bitki Sağlığı ve Zirai Mücadele Şefi
KIRMIZI PALMİYE BÖCEĞİ YAŞAM DÖNGÜSÜ
Ali Cavit KAPLAN
Makine Yüksek Mühendisi
ORTA REFÜJLERDE DAMLA SULAMA YÖNTEMLERİ
Muhammet BALÇIK
Orman Mühendisi
NİÇİN EMPRENYE YAPMALIYIZ?
Tuncer GÜVELİ
Orman Mühendisi
YEŞİL ALANLARIN İNSAN PSİKOLOJİSİNE OLUMLU ETKİLERİ
Fatih YAVUZ
Ümraniye Bölge Şefi
DÜNYANIN EN ELİT ÇİÇEĞİ OLAN ORKİDENİN BAKIMI
Suat EKİNCİ
Teknik Müdür Yardımcısı
ZEMİNE YAZILAN ŞİİR: İSTANBUL’DA PEYZAJ
Nurbil Demet GÜNBAY
Sancaktepe Bölge Şefi
KORULAR
Hasan ÇETİN
Ziraat Mühendisi
İSTANBUL´A 100.000 AĞAÇ KAMPANYASI
Zeki DEMİR
İski Havzaları ve Havuzlar Şefi
KARACAAHMET MEZARLIĞI
Ali YAZICI
Güvenlik Hizmetleri Şefi
BİR AŞILI AĞACIM OLSUN İSTERMİSİNİZ?
Nimet Ezber ALTIN
Budama ve Restorasyon Şefi
İLKBAHARIN HEYACANI VE BUDAMA
Mesut HEPER
Kartal Bölge Şefi
BEYKOZ KORUSU (ABRAHAM PAŞA KORUSU)