Makaleler - İstanbul Büyükşehir Belediyesi Anadolu Yakası Park ve Bahçeler Müdürlüğü
Ali Cavit KAPLAN
Makine Yüksek Mühendisi
[email protected]
10.02.2014

ORTA REFÜJLERDE DAMLA SULAMA YÖNTEMLERİ

Su kaynaklarımızın yıllarca bilinçsiz ve yanlış kullanımı verimli topraklarımızı dolaylı olarak da peyzaj sektörümüzü olumsuz yönde etkilemektedir.
Son yıllarda suyu daha verimli kullanmanın önemi artmaya başladı. Bununla da kalmayıp, su kaynaklarının nasıl daha verimli ve daha ekonomik bir şekilde kullanılabileceği üzerine yöntemler geliştirildi.

Ülkemizde her geçen gün gelişen ve benimsenen damla sulama sektörü, daha da önem kazanarak tercih edilmektedir.
Yeşil alanlarda, refüjlerde yaygın olarak kullanılan Pop-Up ve Rotor Spring sistemi ayarsız yerleştirilen spring ve nozulların rüzgarın da etkisiyle suyu savurarak ıslak ve kaygan zemine sebebiyet vererek üzücü trafik kazalarına yol açmakta, çalışma esnasında harcadıkları fazla su ve enerji tüketimiyle de maddi hasarlar oluşturmaktadır.



2007 yılından itibaren daha çok hissedilen su sıkıntısıyla birlikte başta İstanbul olmak üzere yeşil alanlarının bakımında ve sulamasında toprak altı damla sulama sistemini tercih etmeye başlanmıştır.

Toprak altı damla sulama sistemi, genel taslakta, bitki ihtiyacı olan su ve bitki besin elementlerinin köke en yakın noktadan yani toprak altından verilmesi üzerine kurulmuştur.
Sulama sırasında etkili kök bölgesine ulaştırılacak olan su, buharlaşma kayıpları ve diğer fiziksel etkilere maruz kalmadan yani kayıpsız biçimde köklere ulaştırılır.


Sistem, su kaynağına göre hidrosiklon filtre ile suyu temizledikten sonra kontrol filtresinden geçen su yine toprak altına gömülmüş olan ana boruya iletilir.
Toprak altı damla sulamada, suyun dağıtımını yapan ana boru dışında sistem sonunda bir de hat sonları ve sistemin kolay temizlenebilmesi ve kontrolü amacı ile kollektör boru bulunmaktadır.

Sistemin avantajları;
1. Sulama sadece hedeflenen kök bölgesi sulanır ve yabancı ot gelişimi engellenir
2. Direk köklere ulaştırılan su-gübre solüsyonu daha verimli gübrelemeyi beraberinde getirir.
3. Diğer sulama metotlarına göre çok daha etkili kök gelişimi ve su tasarrufu sağlanır.
4. Rüzgar, yağmur güneş vb. çevresel faktörlerden yalıtılan sulama ekipmanlarının kullanım süresi artar, uzun ömürlü kullanım sağlanır.
5. Orta refüjlerde spring sulama yönteminde rüzgarın etkisiyle yollar ıslanıp kazaya sebep vermektedir.
Uygulama
Toprak hazırlığı bitirilmiş ve toprak yüzeyi düzeltilmiş arazide uygulama rahatlığ�� açısından çakıl, taş vb. temizlenmelidir. Toprak altı damla sulama boruları 30 cm arayla düzenli bir şekilde sıralanıp yaklaşık 1,5 cm arayla kazıklama yapılır. Ana borulardaki damlama başlıkları aralıkları 30 cm dir.
 

Toprak altı damla sulama boruları orta refüjlerde yaklaşık 10-12 cm derinliğe gömülür. Sistem sonuna hava tahliye vanası konmalıdır. Sistemde kapalı devre olduğundan hava tahliyesi yapılması gerekmektedir.


Bostancı ile tuzla arasındaki tüm refüjler bu sistemle yapılmaktadır.(Sistemin yaklaşık uzunluğu 17 km dir.)


Cavit Kaplan
Mak.Yük.Müh.
 

Yazarın Son Yazıları

BELEDİYE BAŞKANIMIZ
DAİRE BAŞKANIMIZ
MÜDÜRÜMÜZ
BU AY YAPILACAKLAR
Azot ağırlıklı ilkbahar gübrelemesi yapılarak bitkilerin her türlü hastalıklara karşı mukavemeti sağlanır.
Kıştan çıkan bitkilerin budama ve form verme işleri mart ayı boyunca sürdürülebilir.
Bakırlı ilaçlarla yapılan koruma ilaçlaması da aynı şekilde bu ay içinde yapılmalıdır.