Makaleler - İstanbul Büyükşehir Belediyesi Anadolu Yakası Park ve Bahçeler Müdürlüğü
Tuncer GÜVELİ
Orman Mühendisi
[email protected]
21.03.2013

YEŞİL ALANLARIN İNSAN PSİKOLOJİSİNE OLUMLU ETKİLERİ

İnsan nüfusunun artması ve buna bağlı olarak kentleşme ve kitlesel gelişim nedeni ile yeşil alanlar azalmakta; günümüz şehir hayatı günlük koşturmalarla hayat gayesi ile çalışmalarla, gri beton binalarda, eksoz gazı ile yollarda, yeşile hasret apartman dairelerinde geçmektedir. Buna bağlı olarak kentlerde yaşayan insanlar için yaşam daha az memnun edici bir hale dönüşmektedir.

Şehirde yaşayanların çoğu “kardelen”i bilmez. İlkbaharda en erken çiçek açan bitkilerin başında gelir. Yerdeki karın erimesini bile beklemeden süt beyazı çiçekleriyle karların arasında boy verdikleri için “kardelen” diye adlandırılmıştır. Kardelen çiçeği, çetin şartlara zarif ve anlamlı bir direniştir. Koşulsuz sevgidir. Safiyettir, alçak gönüllülüktür, sürprizdir, umuttur.

İşte bizim yaptığımız parklar, yeşil alan çalışmaları bu şehir hayatında bir nevi kardelen çiçeklerini çoğaltma gayesidir. İstanbul’un yoğun trafiğinde bunalırken yolun kenarındaki çiçek desenlerini görmek, yada apartman dairesinde gri tonun hakimiyetinde camdan baktığınızda yeşil alan düzenlemesini görmek , yada çok katlı camla kaplı plazada adeta bir fanus içinde çalışırken camdan göz ucu ile baktığında yeni açmış laleleri görmek……Çünkü doğa ile etkileşim insanların temel ihtiyacıdır ve zihinsel, fiziksel sağlığa birçok yararları vardır. Kentlerdeki yeşil alanların artması kentlerin yaşanabilirliliğini de arttırmakta olup, kentlerin insanlar üzerinde oluşturduğu baskıları azaltmakta ve psikolojik olarak rahatlatmaktadırlar.

Amacımız kentlerimizdeki yaşanılabilir ortamları çoğaltmak ve yaptığımız park, yeşil alan çalışmaları çoğaltarak bir nevi kardelen çiçeklerini hayatımıza sokmaktır.
 

Yazarın Son Yazıları

BELEDİYE BAŞKANIMIZ
DAİRE BAŞKANIMIZ
MÜDÜRÜMÜZ
BU AY YAPILACAKLAR
Bakırlı ilaçlarla yapılan koruma ilaçlaması da aynı şekilde bu ay içinde yapılmalıdır.
Azot ağırlıklı ilkbahar gübrelemesi yapılarak bitkilerin her türlü hastalıklara karşı mukavemeti sağlanır.
Kıştan çıkan bitkilerin budama ve form verme işleri mart ayı boyunca sürdürülebilir.